Kewatec Aluboat

Aluminium luktar inte

Martti Vaahtoranta, 6.11.2017

Jag har växt upp bland träbåtar. Min nuvarande båt som jag servar varje höst, vår och delvis vinter är gjord av glasfiber.

Doften av tjära, nylackerad furu och mahogny, men även lukten av polyesterstyren, påminner om barndomens båtmässor och den kommande sommaren på det soliga havet. Under soliga dagar i vindens lä brukade min far stryka röd Miranol på durkbrädorna medan havet ännu var kallt.

Därför kändes det bra att känna doften av polyesterstyren, istället för den dyrare och doftfriare epoxiharts, när jag som nyanställd anlände till Kewatecs kompakta industriområde. När jag steg in i Kewatecs produktionshallar väntade jag mig en doft av mahognydamm och linolja. Eller i alla fall styren.

Men nej! Jag möttes av en helt annan syn: rena och ljusa hallar vars golv ställvis var täckta av skimrande aluminiumspån – men ingen lukt alls. Hallen var full av professionella båtar i olika storlekar, i olika ställningar, vissa mer färdigt slipade än andra. De nyaste båtarna utrustades redan i en större hall.

Men lukten saknades.

När man svetsar aluminium uppkommer dock rök. Likaså har ett nymålat skrov en särskild lukt några dagar efter att den kommit från måleriet. Tack vare den effektiva rökutsugen och ventilation hade dock dessa lukter helt undgått mig.

Så, det det känns bra att jobba på ett båtvarv där man inte behöver oroa sig för obehaglig lukt. Visst är det bra att en aluminiumbåt inte luktar.